Nu har vi äntligen kommit igång

Vårt projekt kommer att handla om att reglera motorstyrning vid tilläggning av båt. Idén kom ifrån fordonsindustrin där utvecklingen av autonoma system har gått fort framåt medan industrin till båtar för fritidsbruk står förhållandevis stilla.

Vi kommer att använda oss av en Raspberry Pi 2 och kringutrustning så som en A/D omvandlare och ett tilläggskort som hanterar PWM signaler. Detta kommer vi att installera i en radiostyrd modellbåt. För att styra den har vi tänkt att använda oss av ett servo som styr rodret, en ESC som styr den elektriska motorn och avståndsgivare i form av ultraljudssensorer. Vi kommer mestadels använda C som programmeringsspråk då vi är mest bekväma med det. Som en kul grej har vi valt att styra våran modellbåt trådlöst med hjälp av en Playstation 3 Dualshock handkontroll.

Denna vecka

Nu har vi suttit här i en hel vecka. De flesta komponenter har köpts in, vi väntar dock på några, bland annat avståndsgivaren. Men hittils har vi hunnit få igång Raspberryn där vi har installerat Linux OS:et Raspbian. A/D omvandlaren har vi också fått att fungera med en temporär potentiometer. Just nu sitter och försöker lära oss hur PWM kortet fungerar, framförallt förstår hur vi ska skriva koden.

Figur 1. Kretskorten

Det som återstår är modellbåten. Vi undersöker möjligheten att få använda en av Chalmers 3D-skrivare för att skriva ut ett modernt skrov med rak stäv som vi har ritat i CAD.

Figur 2. Skrov ritat i CAD (Work In Progress)

Efter ett par dagars mailkonversation med Sebastian Vees på Graupner.de kom vi fram till att vi kan beställa en elektrisk utombordsmotor (avsedd för RC modeller). Den är rätt dyr men med en sådan så får vi rätt rörelsemönster på modellbåten! 

Veckans tabbe

Eftersom avstånd till bryggan skulle visas på en display så beställde vi en sådan. Det blev en PiTFT display med touch screen. Dock glömde vi kolla om den var kompatibel med Raspberry Pi 2, som vi ju använder oss av. Vilket den var på sätt och vis men den krånglar till det en hel del för oss så till nästa vecka kanske vi beställer en ny.

 

 

KarriärTjänsterOm ossBloggar